Acupunctura

Acupunctura

Acupunctura poate fi considerata una din cele mai vechi metode de tratament a suferintei umane. Acele slefuite din piatra folosite in acupunctura au o vechime de mii de ani. Primul tratat de acupunctura Nei Tching a aparut in timpul imparatului Galben (2000 i. Ch).

Rezultatele incontestabile si lipsa efectelor secundare au dus, in intreaga lume, la cresterea numarului de persoane care apeleaza la aceasta terapie. In SUA, cateva milioane de pacienti se trateaza anual prin acupunctura. In Germania, mai mult de jumatate din serviciile de terapie a durerii propun acupunctura. In China si Japonia majoritatea afectiunilor beneficiaza si de tratament prin acupunctura. Avind in vedere ca 80% din populatia tarilor in curs de dezvoltare si 75% din populatia tarilor dezvoltate recurg la terapii traditionale, Organizatia Mondiala a Sanatatii a propus o strategie mondiala pentru integrarea medicinei traditionale in sistemele nationale de sanatate.

Procesul de functionare al acupuncturii se bazeaza pe existenta energiei Qi in corpul uman. Dezechilibrul energetic duce la boala, iar echilibrarea si armonizarea, prin acupunctura a acestei energii duce la vindecare.

Dovedindu-se o metoda eficienta, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), inca din 1975, a elaborat o lista cu 40 de boli ce pot fi tratate foarte usor prin acupunctura. Migrena, dismenoreea, artrozele, lombosciatica, sunt citeva indicatii uzuale ale acupuncturii. Reabilitarea accidentului vascular cerebral, astmul bronhic, arteriopatiile, hipertensiunea arteriala, unele forme ale cardiopatiei ischemice sunt alte indicatii importante ale acupuncturii.

Insomnia, stressul, nevrozele pot deasemenea beneficia de acest tratament. Rezultatele incontestabile si lipsa efectelor secundare au dus in intreaga lume la cresterea numarului de pacienti care apeleaza la aceasta terapie.

In general pentru un tratament prin care se doreste echilibrarea energetica a organismului si vizeaza vindecarea sau ameliorarea unor simptome sau vindecarea unei boli sunt necesare cam 5-15 sedinte de acupunctura, dupa ce intr-o prima sedinta acupunctorul pune un diagnostic energetic. Uzual intr-o sedinta se pun 5-20 de ace la nivelul tegumentului care se mentin 15-20 de minute.

Acupunctura in cadrul medicinii chineze

Acupunctura, sistem terapeutic traditional, avandu-si originea in China antica, reprezinta una dintre putinele metode care a strabatut aproape neschimbata mileniile, trezind si azi un deosebit interes in lumea medicala de pretutindeni.

Anumite date, oferite de istorici, conduc la ideea ca acupunctura a fost practicata in China antica mult inaintea cunoasterii artei de prelucrare a metalelor. Astfel, in dictionarul analitic al ideogramelor, „bian” inseamna folosirea acelor din piatra in tratarea bolilor. Aceasta reprezinta probabil cea mai primitiva forma de practicare a acupuncturii. Odata cu dezvoltatea tehnicii, acele de piatra au fost inlocuite cu ace din os si din bambus, iar apoi cu acele metalice.

„Tratatul interioarelor” al lui Huangdi, reprezinta prima lucrare medicala in care este prezentata acupunctura. Apoi, in timpul dinastiei Han (206 i.Ch.-220 d.Ch.), acupunctura si in general medicina chineza au cunoscut imbunatatiri. Astfel, a fost introdusa pentru prima data foaia de observatie a bolnavului si a fost introdusa in practica o unitate de masura proportionala cu talia bolnavului, pentru o mai buna focalizare a punctelor de acupunctura, in functie de reperele anatomice.

Apoi, dezvoltarea tot mai mare a confucianismului, a impus ca o obligatie morala, conservarea intacta a corpului, care a dus la declinul chirurgiei si la inflorirea altor ramuri ale medicinii, inclusiv acupunctura.

In dinastiile ce au urmat, medicina a fost reorganizata, creandu-se un invatamant sistematic, pe specialitati, studiile fiind verificate printr-un examen scris, sub controlul Marelui Serviciu Medical, infiintat in anul 624. Apoi, au inceput sa fie prezentate punctele si meridianele de acupunctura sub forma de planse. Sunt precizate de asemena si valoarea punctelor spontan dureroase, atat de pe traseul meridianelor, cat si de pe cel al extrameridianelor. Mai apoi, au fost executate si primele statui pentru studiul punctelor de acupunctura.

In timpul dinastiei Yuan (1271- 1368) a fost scris un vast poem in versuri, in care sunt prezentate punctele de acupunctura si sunt descrise o serie de tehnici de acupunctura. Apoi, au fost prezentate caile de comunicare dintre anumite puncte si principalele meridiane, precum si simptomatologia lor specifica. In 1601, printre alte practici si tehnici medicale sunt prezentate si particularitatile acupuncturii pediatrice. De asemenea, in tratatele de specialitate a fost abordata si acupunctura veterinara.

Dupa cea de-a doua jumatate a sec.XIX, s-a produs o stagnare a acupuncturii, culminand cu interzicerea totala a practicii medicinii traditionale chineze in 1929.

Dupa proclamarea Republicii Populare Chineze (1 oct. 1949), medicina chineza capata un nou avant, concretizat prin infiintarea diverselor institutii de specialitate. In 1951, a fost infiintat, la Beijing, Institutul de Cercetari Experimentale in Acupunctura, care a devenit apoi Institutul de Medicina Chineza, iar in momentul actual, fiecare spital are si sectii de medicina traditionala chineza.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s