Despre acupunctura si rolul ei in prezent


Pentru noi europenii, antichitatea se reduce, dupã cum stim, la douã mari realitãti istorice: antichitatea greacã si cea romanã. Medicina traditionalã chinezã ne face însã o ardentã si convingãtoare pledoarie pentru o altã antichitate, incomparabil mai veche si care este marcatã, în opinia publicã comunã, doar de douã elemente: mãtasea si celebra expeditie a lui Alexandru cel Mare, respectiv Alexandru Macedon.
Pare cu totul anacronic ca, în epoca antibioticelor, a corticoizilor, a betatroanelor si sincrotoanelor, a izotopilor ca si a transplantului de organe, sã fim pusi în situatia de a recomanda bolnavilor nostri diverse practici terapeutice de tipul acupuncturii, practici ciudate de masaj, procedee fitoterapeutice cu iz arhaic, cu toate acestea, numai în Franta, de exemplu, în jur de 3500 de medici practicã la ora actualã acupunctura. În Uniunea Sovieticã acupunctura se predã în mod oficial în facultãtile de medicinã, dar si la Paris, Viena, Torino, New York.
„Un om din sase, raportat la întreaga lume, se incredinteazã la ora actualã acestor practicieni” precizeazã în acest sens cunoscutul om de stiintã Etienne Lalou. Mai mult încã, precizeazã acelasi exeget, medicina chinezã a fãcut adepti în lumea întreagã si este exersatã de cãtre o minoritate convinsã de practicieni din toate tãrile Europei, Americii si din Australia.
Primul tratat de acupuncturã apãrut în Europa în anul 1671, „Nei King” sau „Nei Tsing”, cel mai vechi tratat medical atribuit lui Hoang-ti, a fost scris cu circa 5 milenii în urmã. Practicile cele mai cunoscute tinând de medicina traditionalã chinezã, cum ar fi pulsologia (prin examenul subtil al pulsurilor), moxibustiunea (practicã mai veche decât acupunctura), fitoterapia, opoterapia (terapia prin extracte glandulare), terapia printr-un anume masaj, deceleazã diversele disfunctii din organism.
Existã medici care practicã acupunctura si care si-au însusit aceastã arhaicã metodã terapeuticã traditionalã, fie prin specializãri fãcute în China, fie prin specializãri în cadrul Centrului de Perfectionare al Medicilor, din cadrul Ministerului Sãnãtãtii, în perimetrul cãruia se efectueazã periodic cursuri de specializare si perfectionare. Acesti specialisti cunosc indicatiile, contraindicatiile si în general posibilitãtile acupuncturii, fapt pentru care orice tratament de acest fel trebuie început printr-un consult efectuat de medicii în cauzã.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s